FDA (Food and Drug Administration) i USA godkjente for to måneder siden at genmodifisert laks kan selges som mat. Nå har FDA lagt ned et forbud for import og salg av denne laksen inntil retningslinjer for merking har blitt utarbeidet. Dette er en prosess som kan ta flere år.
Kravet om merking viser at FDA ønsker at forbrukerne skal kunne ta et informert valg – de skal kunne vite hva maten de spiser inneholder og hvordan den blir fremstilt. Før i dag var det ikke noen nasjonale amerikanske krav om at mat basert på GM-råvarer må merkes som GMO, dette kunne bestemmes av hver enkelt stat. Godkjenning av denne genmodifiserte laksen har vært kontroversiell hos forbrukerne, ved at FDA har nedsatt et forbud i påvente av at regler for merking blir utarbeidet så viser dette at FDA ønsker å gi forbrukerne mulighet til å velge GM laks eller velge dette bort.
I Norge er det strenge krav til godkjenning og merking av genmodifiserte produkt. Per i dag er det ingen næringsmidler eller fôrvarer produsert fra genmodifiserte organismer som har blitt godkjent som matvarer eller som ingredienser i matvarer i Norge. Hvis et slikt produkt blir godkjent vil det hvis det inneholder mer enn 0,9 % genmodifisert materiale bli GM-merket. Dette gjelder også denne GM laksen.
GM laksen er et produkt fra selskapet AquaBounty Technologies i Canada. GM-laksen vokser dobbelt så raskt som sin opprinnelse, vanlig atlantisk laks som brukes i akvakulturindustrien. Grunnen er noen ekstra gener hentet fra amerikanske kongelaks og ålekvabbe (tilhører piggfinnfiske familien), som sørger for at ekstra veksthormoner produseres gjennom hele året og dermed at den genmodifiserte laksen vokser ikke bare om våren og sommeren, men også når det er høst og vinter.
Usikkerhet vedrørende eventuelle dyrevelferd- og miljøkonsekvenser gjør at det er lite trolig at laksen vil bli tillatt produsert i mange andre land.
Skrevet av Anne I. Myhr
Nyhetsartikkel i Washington Post
Les mer:
Kronikk: GM-laks – ingen reell trussel for norsk lakseindustri