GenØks Thomas Bøhn og Marek Cuhra har publisert en ny artikkel.
Mange GM planter er tolerante til Monsanto’s ugressmiddel Roundup (aktiv ingredient: glyfosat). Dermed kan bøndene sprøyte direkte på planten i vekstsesongen, for å drepe ugress. Utviklingen av resistens i ugress har imidlertid fått bønder til å sprøyte mer og oftere. Til tross for økt bruk av Roundup og økt bekymring for mulige helseskader av Roundup og glyfosat, finnes det nesten ingen målinger av sprøytemidler i mat- og fôrprodukter fra disse GM plantene. Et nytt studie fra Bøhn og kolleger påviser at glyfosatinnholdet i amerikanske GM soyabønner har økt til nivåer høyere enn noen vitaminer.
Følg denne linken for å lese heler artikkelen.
Referanse:
Bøhn, T., Cuhra, M., Traavik, T., Sanden, M., Fagan, J. & Primicerio, R. 2014. Compositional differences in soybeans on the market: glyphosate accumulates in Roundup Ready GM soybeans. Food Chemistry 153: 207-215.